Sanat ja ajatukset, joita et enää tarvitse

Tässä postauksessa kerron Sinulle sanoja ja teesejä, joita et enää tarvitse.

Olen käyttänyt näitä itsekin, mutta olen alkanut kyseenalaistaa niiden merkitystä. Minkä takia luettelemme ympärillemme tyhjiä tai negatiivisia ajatuksia, kun voisimme tehdä myös toisin? Tapojen ja sanavalintojen muuttaminen ei tapahdu hetkessä, MUTTA SINÄ VOIT TEHDÄ SEN.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla aakkoset, heijastus, juomalasi, kirjaimet
Kuva: Pexels

Mitä sinä haluat?

Haluatko sijoittajaksi? Haluatko ajanhallitsijaksi? Mietitkö päivittäin urheiluharrastuksen aloittamista? Tympiikö jokin ihmissuhde? Haluaisitko toisen työpaikan?

Jos jokin näistä kolahti, huomioi, että se on sinun elämäsi, jota elät. VAIN SINULLA on valta muuttaa oman elämäsi kulku: ensin ajatuksen tasolla ja sitten toiminnan tasolla.

JOKIN estää sinua toimimasta haluamallasi tavalla. Usein luettelet tämän painoksi teesejä, joiden avulla ”pääset helpolla” ja voit jatkaa epätyydyttävää elämääsi.

Miksi et voisi kokeilla ensiksi muuttaa ajatusmaailmaasi kohti unelmasi toteutumista?

Miksi puhua turhia sanoja?

Ilmaisut, jotka eivät vie sinua minnekään tai ovat negatiivisia, ovat turhaa lätinää. Jos muutat turhat sanat tai ajatukset toisiin, itseäsi kannustavaan ja kehittävään muotoon, saat itsestäsi enemmän irti (siis jos haluat saada itsestäsi enemmän irti).

Jos tällainen positiivinen kannustus tuntuu ahdistavalta lätinältä, sekin on hyvä, olet siis tyytyväinen nykytilaasi.

Ne turhat teesit, joita luettelemme toistuvasti itsellemme ja ympärillä oleville, ovat hiipineet arkikieleksi ja juurtuvat sinne, jos emme tee jotain.

Oli kyseessä sitten jonkin aloittaminen tai lopettaminen tai muu elämänhallinnan alue, haluaisin listata muutamia teesejä, jotka tuhoavat aikomuksesi. Ne antavat huonolla tavalla anteeksi epäkohdat, joita harjoitat itseäsi, muita, tai käsillä olevaa projektiasi kohtaan.

Emmehän enää sano näin

Seuraavassa sanoja tai teesejä, joiden viljelyn voit lopettaa:

 • minulla ei ole aikaa
 • minulla ei ole rahaa
 • vietän laatuaikaa perheen / ystävän / itseni kanssa
 • nämä ruuhkavuodet (henkilökohtainen inhokkini)
 • en ehdi
 • en osaa
 • olen vain tällainen (hidas, köyhä, liian älykäs, liian jotain)

Sano jatkossa näin

Korjaa yllä olevat teesit vaikka seuraavalla tavalla:

 • minulla ei ole aikaa (kts. postaukseni arvoista), sinulla ON aikaa juuri siihen mihin haluat aikasi käyttää, koska toteutat arvojesi mukaista elämää.
 • minulla ei ole rahaa On sinulla. Lue siitä, miten surkea sijoittaja olin, mutta pääsin silti alkuun. Huonoin sijoittaja on sellainen sijoittaja, joka ei sijoita ollenkaan. Pääset hyvään alkuun 20 eurolla kuussa.
 • vietän laatuaikaa perheen / ystävän / itseni kanssa Mitä laatuaikaa? Kaikki aika on laatuaikaa, eli sitä aikaa mitä elät juuri nyt.
 • nämä ruuhkavuodet (henkilökohtainen inhokkini). Kenellä on ruuhka? Missä? Miksi lapset-työ-harrastukset-kombo tekevät elämästäsi ruuhkaa? Jos olet koko ajan ruuhkassa, jopa vuosia, olet ehdottomasti väärässä paikassa. Sinun pitää poistua ruuhka-moodista.
 • en ehdi Kyllä ehdit, jos selvität ensiksi, mitä haluat ehtiä tekemään.
 • en osaa Osaatpas. Olet kuitenkin varmaan käynyt suomalaisen peruskoulun ja opit siellä asioita? Asioita voi oppia myös yli 30-, 40-, tai 80-vuotiaana.
 • olen vain tällainen (hidas, köyhä, liian älykäs, liian jotain) Väärin – kaikki voivat muuttua.

  Guruni Anna Perho antoi Mikko Raespuron haastattelussa loppukaneetikseen erittäin (hyvällä tavalla) painavan ajatuksen:
  ”Se mitä ihmisen elämässä on ollut ennen, ei määrittele millään tavalla sitä, mitä elämästä voi tulla. Menneisyys ei määrittele meitä, vaan ne valinnat joita teemme tulevaisuuteen suuntautuen”.

Tuon ajatuksen kuultuani, tunsin todellista onnea ja armahdusta.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla auringonvalo, jousi, kasvi, kasvu
Kuva: Pexels

Tuohinainen suosittelee: Tee sanabingo. Saat pisteen joka kerta kun joku (tai sinä itse?) sanoo jonkin seuraavista: Ruuhkavuodet, minulla ei ole aikaa, laatuaika, olen liian vanha / nuori.

Huomaa, miten tarpeettomia nuo termit voivat olla.