Millaisen elintason olet luonut itsellesi?

Riittääkö sinulle aina samanlainen elintaso ja siihen liittyvät asiat? Nousevatko kulusi ja kulutuksesi jatkuvasti?
Miksi haalimme tavaraa ja tuotteita aina vähän lisää?

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla ekologia, kasvi, kuulokkeet, maa
Kuva: Pexels

Kun saa lisää – kuluttaa lisää?

Oman kokemukseni mukaan kulut nousevat tulotason mukaan. Jos saat palkankorotuksen, veronpalautuksia, lahjarahaa, tuleeko helposti ostettua jotain enemmän tai vähän kalliimpaa?

Minulle käy aina niin, että jos rahaa on enemmän, kulutan enemmän. Vaikka rahan voisi myös laittaa säästöön tai sijoittaa.

Jälleen palaan edellisiin kirjotuksiin, (tässä ja tässä) en ole niin hyvä säästäjä kuin kehotan sinua olemaan.

Onneksi havahduin omaan tilanteeseeni, ja aloin tehdä asioita säästämisen eteen. Aikaisemmin maailman huonoin säästäjä, on nyt vain säästäjä.

Meillä on vaihtunut viimeisen vuoden aikana auto ja puhelimet, remonttilainaakin on otettu. Vain siksi, että voimme. Emme varsinaisesti TARVITSE näitä uusia asioita, mutta miksi sitten hankimme niitä?

Siksi koska kaikki muutkin?

Saku Tuominen kertoo kirjassaan Juu ei, että ihmisen mieli on rakennettu seuraavasti (huom. tämä ei ole suora sitaatti, vaan muisto äänikirjan kohdasta, jota kuuntelin eilen) :


Kaikki uusi ja iso on aivoillemme lähtökohtaisesti vähän pelottavaa.

Uudet asiat taas sopivan pieninä annoksina ovat aivoillemme houkuttelevia.

Vähän parempi puhelin on mielelle turvallisempi vaihtoehto, kuin kokonaan uuden puhelinmallin ja käyttöjärjestelmän opettelu. Vähän parempia asioita on myös helpompi hankkia, jos joku muukin on jo hankkinut sen.

Itse omistan esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen. Minkä takia? Siksi, koska näistä laitteista alettiin touhuta kymmenen vuotta sitten täysillä. Lähipiiriinkin niitä ilmestyi ja sen luvattiin tsemppaavan minua arjessa.

Mutta tarvitsenko tätä härpäkettä?

Se kertoo minulle päivittäisen askelkertymäni, joka on mielenkiintoista.

Mutta enhän todella TARVITSE sitä, enhän?

Ostin myös äskettäin uuden puhelimen, vain koska operaattoriltani soitti mukava myyjä, joka lupasi vanhasta puhelimestani hyvitystä, jos ostan uuden luurin. Huomio: Hyväntekijä minussa oikeutti tämän ostoksen osittain sillä perusteella, että nyt tuon vanhan puhelimeni voi ostaa joku, jolla ei olisi varaa uuteen puhelimeen.

Monien ostamieni tuotteiden kohdalla sydäntä kylmää ajatella sitä, minkälaista kuormaa aiheutan ostoksillani maapallollemme. Ja se on ihan oikein kaltaiselleni länsimaiselle (liian) hyväosaiselle maapallon liikakuluttajalle.

WWF:n sivusto kertoo, että jos kaikki kuluttaisivat, kuten suomalaiset, TARVITTAISIIN LÄHES NELJÄ MAAPALLOA

Onneksi on mahdollista myös yrittää antaa jotain takaisin.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla elämä, kasvaa, kasvi, kasvu
Kuva: Pexels

Voisitko laskea elintasoasi?

On vaikeampaa laskea elintasoaan, kuin nostaa sitä. Olisitko valmis vaihtamaan paremmista tuotteista ja palveluista huonompaan, jos tarve vaatii?

Kun perustarpeet ja omat arvot ovat kuosissa, on helpompi ottaa vastaan tulotason laskeminenkin.

En olisi yhtään onnettomampi, vaikka en omistaisi aktiivisuusranneketta tai uudempaa puhelinmallia. Minulla olisi silti jäljellä kaikkein tärkeimmät ihmiset ja omat ajatukseni.

Olen jo valmiiksi miettinyt omia kulutustottumuksiani, mutta nyt lomautus- tai jopa irtisanomisuhan leijuessa koko yhteiskuntamme yllä, on kohtuullista miettiä, mitä sitten tehdään jos rahavirta pienenee tai jopa loppuu?

Ensimmäisenä kulutuksesta vähennetään nuo härpäkkeet, ylimääräiset muka-kivat laitteet ja muut sovellukset, jotka eivät ole välttämättömiä elämisen kannalta. Seuraavaksi katsastetaan ja perataan kuukausittainen laskupino ja siitä edetään ruoka-ostoksiin ja muihin säännöllisiin hankintoihin. Jossain vaiheessa olisi myös hyvä vaihtoehto miettiä, voisiko omia nurkkiin kertyneitä tavaroita myydä eteenpäin.

Viimeisenä mennään lakki kourassa pankkiin ja pyydetään apua.

Oman elintason luominen tapahtuu oman tulotason, mutta myös omien kulutuspäätösten kautta.

Kannattaa pohtia sitä, että se kuva mitä meille tarjotaan kuluttamisesta ja hankinnoista, on myös maapallomme kannettavana.

Tuohinainen suosittelee: Mieti, millaisen elintason olet luonut itsellesi? Onko tuo kaikki hankkimasi tavara tai palvelu sellaista, josta hyödyt? Voisitko antaa jotain takaisin?

Muista, että vähentämällä turhaa (eli vaikka ne asiat, joita hankit, koska muillakin on) kulutustasi, sinulle jää myös enemmän mahdollisuuksia säästää ja sijoittaa.