Käteinen raha on katoamassa

Meistä lähes kaikki käyttävät suurimmassa osassa ostoksiaan maksuvälineenä korttia. Useissa vierailemissani kaupoissa näkyi jo ennen pandemiaa info: ”Vain korttimaksu!”.

Epäilen, että korona loi yhden viimeisistä silauksista käteisen rahan unohtamiselle.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla aito, amerikkalainen, arkkitehtuuri, autenttinen
Kuva: Pexels

Moni meistä on varmasti törmännyt tilanteeseen, jonka ei olisi kuvitellut vielä muutama vuosi sitten olevan mahdollista: käteinen raha ei välttämättä käy enää maksuvälineeksi.

Vaikka suomalaiset alkoivat käyttää pankkikorttia jo 70-luvulla , minulle on opetettu mm. Sinkkuelämää TV-sarjassa, että Gin & Tonic, musta väri ja käteinen raha eivät koskaan mene pois muodista.

Yritin maksaa maaliskuussa matkapuhelinliikkeessä pientä ostosta käteisellä rahalla. Se ei onnistunut. Silloin syy oli korona.

Toissa vuonna muistan varautuneeni kylämme pieniin joulumyyjäisiin käteisellä rahalla. Yllätys ostoksia tehdessä oli suuri: maksuvälineenä kävi vain pankkikortti.

Trendi on täysin päinvastainen mihin olemme tottuneet – ainakin minun ajatukseni on ollut, että KÄTEINEN KELPAA AINA.

Elämme pankkikortilla tai mobiilisovelluksilla

Maksan 95% ostoksistani pankkikortilla tai laskuina verkkopankissa. Nykyiseen maksukäyttäytymiseen olen kulkenut moninaisen matkan.

90-luvulla, ensimmäisessä kesätyöpaikassani sain ihan ensimmäisen palkkani kirjekuoressa, käteisenä. Muistan, että tuntui suurelta saavutukselta nähdä omalla työllä ansaitut setelit. Minulla oli rahaa.

Käytin rahoja shoppaillen turhuuksia, mutta aina ostosten jälkeen laskien jäljelle jäävät setelit ja kolikot.

Sain paria vuotta myöhemmin ensimmäisen pankkikorttini, noihin aikoihin nuorille suositun Visa Electron kortin. Tämä oli ensimmäinen askel muoviseen rahankäyttöön ja virtuaaliseen ostosten tekoon. Tuolloin tiliotteesta näki, kuinka paljon tilillä oli rahaa, ja sen mukaan tehtiin ostoksia.

Ensimmäiset laskuni maksoin vielä pankkien eteisissä sijainneilla automaateilla, johon syötettiin laskujen viivakoodit. Nostalgista.

Tuota aikaa rahanhoidon maailmassani seurasivat pankkikortti, nettipankki, verkkokaupat, osamaksujen yleistyminen, mobiilipankit ja mobiilisovellukset maksujen hoitoon.

Ennen niin tavallinen asia kuin käteinen raha, on nykyään pienen vaivan takana: pitää löytää pankkiautomaatti oman kulkureitin varrelta ja sitten raha pitää vielä muistaa nostaa.

Näkymätön raha voi olla ongelmallista

Kun rahaa ei enää ole fyysisesti olemassa, se kadottaa osan arvostaan.

Raha on nyt meille numeroita näytöillä ja näppäilyjä sovelluksissa. Kukaan ei laske viimeisiä seteleitä palkasta, nyt käytetään lähimaksua, ja jos rahat loppuvat, kaivetaan säästötiliä tai siirrytään luotolle.

Rahan saaminen lainaksi on myös liian helppoa.

Pikavippejä ei markkinoida pikavippeinä, vaan rahoitusmuotoina tai unelmien toteuttajina.

Tässä kulutusjuhlan ja pikavippiyritysten tarjousten ristiaallokossa tulee mietittyä, miten olen ikinä selvinnyt ottamatta ainuttakaan pikavippiä.

Iltapäivälehti kertoi toissa viikolla, miten nuori näyttelijä oli ajautunut taloudelliseen katastrofiin alle parikymppisenä osamaksujen vuoksi.

Vaatteita, puhelimia ja muuta juuri silloin niin tarpeellista sai ostettua vaivattomasti muutamalla klikkauksella, osamaksuna. Näyttelijä asui tuolloin vielä vanhempiensa luona, ilman töitä.

Kun ostosten laskut saapuivat, rahaa ei ollut.

Lopulta kasautuvat laskut jäivät avaamatta.

Samankaltaisia tarinoita on varmasti lähes jokaisen tiedossa.

Rahaa ei voi kuluttaa enempää, kuin sitä on, paitsi ehkä nyt, kovin helposti?

Ennen velkaantuminen tapahtui seteleitä vippaamalla, nyt muovirahan tarjoajia on (valitettavasti) enemmän.

Käytin tänään käteistä

Olin pienessä ulkoilmatapahtumassa, ja ostin syötävää. Ostokseni maksoivat neljä euroa. Ojensin myyjälle 10 euron setelin ja olin tyytyväinen, kun käteiseni kävi maksuvälineeksi.

En haikaile pelkän käteisen varassa elämiseen, mutta oli ilo huomata, että käteiselläkin voi kuluttaa.

Tuohinainen suosittelee: Muistele, milloin käytit käteistä rahaa viimeksi?