Häpeän palkkaani: se on liian pieni ja liian suuri

Joku saa palkkaa liian vähän, joku liikaa. Jotkut eivät saa sitä ollenkaan. Palkkakeskustelut nousevat aiheeksi tasaisin väliajoin, nyt viimeksi koronan vuoksi.

Lähi- ja sairaanhoitajien palkkojen nostoa varten on allekirjoitettavissa vetoomus. Vetoomuksia tarvittaisiin myös monelle muulle alalle.

Palkka on hyvin henkilökohtainen asia. Olen todennut, että siitä on hankalaa edes yrittää virittää keskustelua. Olen joskus yrittänyt, mutta huonoin tuloksin.

Minä saan omasta palkkatyöstäni liian vähän rahaa, jos on uskominen palkkasuosituksia.

Minun työni tosin on non-senseä ja hyvin yksinkertaista verraten oikeisiin ja tärkeisiin töihin.

Miksi palkasta puhuminen on vaikeaa?

Elinkeinoelämän keskusliiton teettämän tutkimuksen mukaan 66% työikäisistä ei pitäisi siitä, että työkavereilla olisi oikeus tietää toisten palkkoja samassa työpaikassa.

Toisaalta, ammattiliittoja edustavan STTK:n vuonna 2016 teettämän kyselyn mukaan, 58% meistä olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden, jos se edistäisi palkkatasa-arvoa.

Mitä me siis haluamme? Yksityisyyttä, mutta palkkatasa-arvoa vai?

Palkka tuntuu välillä niin aralta aiheelta keskusteltavaksi, että täysi vaikeneminen aiheesta on helpompaa.

Sen enempää sukupuoli-asioihin menemättä, totean, että naisen euro on vuonna 2020 83 senttiä.

Tätä epäkohtaa voi perustella ammatinvalinnalla, psykologialla tai yksilön erolla. Mutta silti, juuret palkkoihimme on istutettu jo kauan sitten. Noista ja monista muista juurista ei valitettavasti päästä tällä blogikirjoituksella eroon.

Ilmainen kuvapankkikuva tunnisteilla eurot, käteinen, raha, säästöt
Kuva: Pexels

Häpeän palkkaani monella eri tavalla

Minulle häpeällisintä on keskustella palkastani esimerkiksi hoivatyöntekijänä työskentelevän läheiseni kanssa. Hän hoitaa päivittäin ihmisiä ja saa siitä vähemmän palkkaa kuin minä.

Minä hoidan sähköpostia.

Minulle myös häpeällistä on keskustella palkasta jonkun sellaisen kanssa, jonka oletan ansaitsevan minua parempaa palkkaa.

Häpeän liian suurta ja liian pientä palkkaani samanaikaisesti?

Työn sankarit

Sairaanhoitajat, laitoshuoltajat, lähihoitajat, palomiehet, siistijät, lääkärit. Likakaivontyhjentäjät, kansanedustajat, sähkömiehet, ydinvoimaloiden työntekijät, maanviljelijät, ruokakauppojen työntekijät, postin työntekijät.

Luottamusmiehet, apteekin työntekijät, kokit, sosiaalityöntekijät. Tietyömiehet, huoltoasemien työntekijät, autonkorjaajat, ompelijat. Kätilöt, opettajat, neuvolan henkilökunta. Päiväkodin työntekijät, toimittajat, poliisit, huoltovarmuuskeskus. Vaippojen valmistajat, maahantuojat, innovoijat.

Lista minun mielestäni yhteiskuntamme tärkeimmistä ammateista on loputon. Saavatko he tarpeeksi palkkaa? En usko, mutta en tiedä, koska palkoista ei puhuta.

Ainut lähteeni palkkatietoihin ovat yleiset palkkavertailuun keskittyvät sivustot.

Lähihoitajan keskipalkka on palkkavertailun mukaan 2150 euroa kuukaudessa. Tämä lienee hyvin karkea arvio, josta puuttuu monta tekijää.

Mutta silti, tuo eurosumma tuntuu hyvin alhaiselta lähihoitajan työtehtäviin, vastuuseen ja työmäärään nähden.

Tuohinainen suosittelee: Tee oma osuutesi palkkakeskustelun läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Kysy kollegan palkkaa ja tärkeimpänä: kerro ensin omasi.